Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak prožívala volbu prezidenta redakce iDNES.cz

Prezidentem je Václav Klaus, zaznělo v pátek večer z Pražského hradu. Zprávu přijala většina novinářů s úlevou. Ne však proto, že by stranili jednomu z kandidátů, ale že prezidentská volba konečně skončila. A političtí reportéři, redaktoři, fotografové i editoři si konečně mohou naplánovat dlouho očekávaný odpočinek.

Zpráva iDNES.cz o hlasování poslance Snítilého pro Klause se objevila i na televizní obrazovce.Repro CT24

O zpravodajství z volby prezidenta byl na iDNES.cz rekordní zájem, podobně jako při první volbě předchozí pátek. V poledne navštívilo živý přenos přes sto tisíc čtenářů za jedinou hodinu. Video ze Španělského sálu si také mohli pustit klienti T-Mobilu ve svých mobilních telefonech. Průběh volby komentoval on-line přímo z redakce politolog Josef Mlejnek.

První zpráva o vítězství Klause
iDNES.cz navíc jako první informoval, že poslanec Snítilý a senátor Kalbáč dali ve 3. kole prezidentské volby hlas Klausovi a to by mělo znamenat, že Klaus vyhrál. Zprávu převzala ostatní média včetně České televize (viz úvodní foto).

Zprávy z Hradu i z kuloárů hlásilo celkem šest reportérů iDNES.cz a MF DNES. Videoreportáže zajišťoval štáb iDNES.tv a záběry svých objektivů posílali i tři fotoreportéři.

Další početný tým redaktorů a editorů se staral v redakci o on-line reportáž. Čtenářům zprostředkoval nejen projevy kandidátů a stranických lídrů, ale i ohlasy na volbu, zákulisí politických jednání a výsledky hlasování. On-line reportáž najdete zde

On-line reportáž iDNES.cz uspěla
On-line přenos iDNES.cz z Hradu navíc uspěl i v nezávislém hodnocení serveru online.zurnalistika.cz. Ten porovnával páteční výkony deseti zpravodajských serverů. "Celý den jsem sledoval všechny on-line přenosy, glosoval je a vybíral jsem ten nejlepší," upřesnil autor hodnocení Adam Javůrek.

A portál iDNES.cz se v jeho žebříčku umístil na prvním místě. Javůrek mimo jiné ocenil souhrnný článek a přehled důležitých momentů volby. Vytkl naopak pro čtenáře nepřehledné stránkování v on-line reportáži. Druhý z deseti webů byl server Tyden.cz a třetí Aktuálně.cz. Podrobné hodnocení Adama Javůrka čtěte zde

A jaké pocity si z průběhu prezidentské volby odnesli členové redakce iDNES.cz? Dříve než dostanou zasloužené volno, měli za úkol poslat jeden zajímavý zážitek či postřeh. Zde jsou nejzajímavější z nich:

Adam B. Bartoš, politický reportér
Po zkušenosti s předchozí volbou jsem šel na Hrad s tím, že mne snad už nic nemůže překvapit. Byl jsem smířen i s variantou, že bych tam naklusal i v sobotu. Nakonec mne příjemně zaskočilo, že vše šlo celkem hladce, jako by se - aspoň trošinku - politici za ten týden poučili. Už od rána bylo cítit, že prezident bude. A nakonec byl.

Ivana Kchimelová, editorka
Při on-line reportáži, do níž informace dodávali kolegové z redakce i z místa "činu", jsem sledovala televizní přenos a přitom jsem příliš nevnímala své okolí. V tu chvíli jsem si na obrazovce všimla červené bleskové zprávy, že Snítilý a Kalbáč hlasovali pro Klause, a tudíž je rozhodnuto. V zápalu boje jsem to málem napsala znovu jako citování zpravodajství ČT24 - než jsem si uvědomila, že je to vlastně bleskovka iDNES.cz... :-)

Čeněk Třeček, redaktor
V průběhu volby se v kuloárech objevuje informace, že Džamila Stehlíková jede pro nemocnou poslankyni Olgu Zubovou. "Kolik je to kilometrů do Kutné hory, není tam někde zácpa?" zní od editorů. Podle Centra dopravních informací je cesta volná. "Stihne to? Bude se řítit služebním vozem se zapnutým majáčkem?" padají další otázky. Zájem ale opadá poté, co se ministryně na poslankyni zelených nedozvoní. Škoda. Mohl to být pěkný závod nejen s časem, ale také o to, čí řidič jezdí rychleji, zda vyhraje policejní šofér Džamily Stehlíkové, nebo ten od premiéra Topolánka.

Tereza Janků, editorka
Nepřekonatelný zážitek z volby prezidenta? Proslovy. Latinské citáty spolehlivě monotónností umrtvující jakoukoliv myšlenku, které jako z jiného světa střídala pohádka o hloupém Honzovi, vozíky hnoje a kandidátský projev, v němž se slzně připomínal vězeň z Buchenwaldu... Zkrátka: šicí stroj a růže leží vedle sebe na operačním stole. Surrealimus je zpátky.

Ondřej Tolar
vedoucí Zpráv iDNES.cz

Autor: Redakční blog iDNEScz | pondělí 18.2.2008 17:10 | karma článku: 21,65 | přečteno: 10958x
  • Další články autora

Redakční blog iDNEScz

Co závidí recenzent Jaromíru Nohavicovi? A byl na jeho koncertě?

Recenze koncertu Jaromíra Nohavici v pražské Lucerně vzbudila na iDNES.cz vášnivou diskusi. Ačkoli to nebývá zvykem, vzhledem k závažnosti tématu se autor rozhodl některé diskusní příspěvky okomentovat.

21.4.2009 v 13:00 | Karma: 28,94 | Přečteno: 16786x | Diskuse| Kultura

Redakční blog iDNEScz

Novela trestního zákona platí i pro diskutéry na internetu

Tzv. "náhubkový" zákon neplatí jen pro novináře a blogery, ale také pro diskutující pod internetovými články. Jeho porušení může vést k pokutě až pět milionů korun či k pětiletému pobytu ve vězení. Zákonem čeští zákonodárci zakázali používat v médiích nejen soudem nařízené odposlechy hovorů politiků, podnikatelů či osob podezřelých z nekalostí, ale také zveřejňovat informace identifikující oběti trestných činů.

31.3.2009 v 9:20 | Karma: 27,81 | Přečteno: 20696x | Diskuse| Média

Redakční blog iDNEScz

Byl jsem pod lavinou. Nemohl jsem ani plivnout

V českých horách už letos umřeli pod lavinou dva lidé, kteří se vydali jezdit na lyžích a snowboardu do volného terénu. Je to nezvykle hodně. Rozhodl jsem se zúčastnit lavinového kurzu, abych se dozvěděl, jak tomu neštěstí předejít. V rámci výcviku jsem se nechal zasypat lavinou.

25.2.2009 v 13:06 | Karma: 30,21 | Přečteno: 9462x | Diskuse| Společnost

Redakční blog iDNEScz

Klapka, kamera aneb jak se točí školní bufety

Školní bufety, to je vážně kapitola sama pro sebe. Když jsem se rozhodla vyslyšet volání SOS některých čtenářů a o bufetech napsat článek, netušila jsem, že si při tom zároveň zahraju na televizní reportérku. Ale nakonec, proč ne?

17.9.2008 v 10:00 | Karma: 20,12 | Přečteno: 6386x | Společnost

Redakční blog iDNEScz

Drobná exkurze do světa narkomanů

Proniknout do světa, který je zahalen rouškou tajemství. Přinést reportáž z komunity pražských narkomanů. To je cíl, který si dávám v polovině prázdnin. Záhy se ukazuje, že to nebude tak jednoduché. Terénní programy, díky kterým bych se do tohoto světa mohla dostat, jsou opatrné. Nechtějí ztratit pracně nabytou důvěru, kterou k nim klienti získali.

29.8.2008 v 16:55 | Karma: 19,90 | Přečteno: 4851x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky