Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mapy iDNES.cz: Do jara s novinkami a oceněním z festivalu Tourmap!

Mapy idnes.cz získaly na 5. ročníku festivalu Tourmap, který proběhl v posledním dubnovém víkendu v Praze, ocenění v kategorii Elektronické mapy a průvodce. Navíc jsme pro vás právě spustili jejich inovovanou verzi. Najdete tu cyklotrasy včetně výškových profilů, lyžařské běžecké stopy rozlišené podle způsobu úpravy, popis lyžařských středisek, plánovač tras s neomezeným počtem záchytných bodů, novou turistickou mapu Česka v měřítku 1:75 000 nebo mapu světa včetně jeho satelitních snímků. 

V pátek 25.dubna jsme na pražském výstavišti převzali ocenění za naši on-line mapovou aplikaci mapy.idnes.cz. Podle poroty festivalu Tourmap jsou naše mapy třetí nejlepší ze všech, které jsou na českém internetu k dispozici (foto vlevo - ocenění převzal za iDNES.cz Luděk Pikard). Funkčnost dostupných on-line mapových aplikací je podobná - všechny umějí najít konkrétní adresu či naplánovat automobilovou trasu, mapy.idnes.cz ale navíc nabízejí speciální mapu pro cykloturistiku včetně plánovače cyklotras s možností zobrazit si výškový profil trati. Účast v soutěži Tourmap byla společným projektem iDNES.cz a PLANStudia. A rovněž v pátek 25. dubna jsme naše mapy spustili v inovované verzi. 

Cykloturistika  V mapách iDNES.cz najdete detailní síť cyklostezek 1.-4. třídy včetně označení jednotlivých tras. U každé cyklostezky si kromě přesné vzdálenosti můžete zobrazit i výpis průjezdových bodů celé trasy - tzv. itinerář. Nadmíru užitečnou „vychytávkou" mapy je bezpochyby služba zobrazení výškového profilu trati. Můžete si díky ní naplánovat trasu podle svých možností a vyhnout se tak příkrým stoupáním. V husté síti cyklostezek si také můžete plánovat libovolné cyklovýlety.

Plánovač cyklotras vám umožňuje zvolit typ trasy i podle toho, zda chcete jet spíš po silnici či naopak v terénu:

-

minimální preference cyklotras ... vhodné pro silniční kola, trasy jsou vedeny nejkratší cestou po cyklostezkách i silnicích

- střední preference cyklotras ...optimální volba s nejlepším poměrem nízký provoz/délka trasy

- maximální preference cyklotras ... tady si už trochu zajedete, protože pro plánování trasy jsou v tomto případě využívány především existující cyklostezky. Na druhou stranu máte zaručenu klidnou jízdu po málo frekventovaných komunikacích přírodě na dosah. 

Menu také obsahuje novou funkci Nejbližší cyklotrasa, která najde nejbližší cyklostezku a zobrazí její detailní popis včetně výškového profilu

Ve všech třech případech je možné vyloučit jízdu po silnicích I. třídy. Trasu je možné naplánovat přes několik průjezdových bodů. Až si trasu naplánujete k vaší spokojeností, můžete si ji včetně itineráře s údaji o kilometráži a nadmořské výšce vytisknout a přibalit k fotoaparátu, dalekohledu a dalším nezbytným součástem výletní výbavy.  

Součástí mapy jsou pro hrubou orientaci v terénu dostupné i vrstevnice. Velmi užitečnou věcí je pak databáze zajímavých objektů včetně jejich detailního popisu (hrady, zámky, kempy, bazény, památky UNESCO, přírodní a technické zajímavosti, zoologické zahrady další možné cíle individuálních i rodinných výletů). V pohodlí křesla u vašeho počítače tak na jednom místě naleznete všechno potřebné pro naplánování nedělního cyklovýletu. Na rozdíl od klasické papírové mapy si na našich on-line mapách můžete vytvářet nespočetné variace trasy, rozhodovat se podle toho, jestli chcete podat sportovní výkon nebo si jen tak vyjet s rodinou a cestou navštívit hrad nebo třeba aquapark. 

Lyžování   Druhou tématickou mapou je mapa pro vyznavače zimních sportů. Ta obsahuje grafickou vrstvu pravidelně udržovaných lyžařských stop, přičemž rozlišuje mezi stopami projížděnými rolbou, skútrem a turistickými stopami. Vyznavači běžek tak mohou jednoduše nalézt pro ně zajímavou lokalitu.

Vyznavači sjezdového lyžování naopak v mapě můžou najít všechna zimní střediska a u nich si zobrazit podrobné informace. Třeba cenu skipasu na den nebo týden pro každého člena rodiny, počet sjezdovek, jejich celkovou délku a případně i délku běžeckých stop v blízkosti sjezdovek. Zobrazujeme i údaje o provozovateli areálu, odkazy na webové kameru a aktuální sněhové zpravodajství ve vybrané lokalitě.

Mapy dále vylepšujeme, najdete v nich i turistické značky a novou turistickou mapu 1:75000. Zlepšili jsme ovládání mapových vrstev a v libovolném místě si budete moci zjistit GPS souřadnice. Zcela nová je mapa světa, která využívá technologii Google Maps a nabízí tak kromě vyhledávání a plánovače tras po celém světě také satelitní snímky.

A ještě jednotlivé možnosti využití on-line map iDNES.cz podrobně:

Nová přehledová mapa ČR. Sjednotili jsme barevnost mapy Evropy s autoatlasem. Tady zase vidíte novou turistickou mapu 1:75000 s turistickými značkami. 

Nově jsme uspořádali vrstvy v mapě České republiky. Zrušili jsme samostatnou cyklomapu a mapu lyžařských středisek. Nově si můžete zapnout vrstvu cyklostezek a lyžařských tras přímo nad mapou ČR. O žádné informace tedy nepřijdete, ovládání map ale bude pohodlější. Vylepšili jsme plánovač tras. Nyní můžete měnit pořadí průjezdových bodů pouhým přetažením myší. Do plánovače můžete nyní vložit neomezený počet průjezdních míst. Plánovač pro plánování cyklotras a pro plánování cest automobilem jsme sdružili do jednoho. Uživatel si jen vybere ten, který potřebuje. 

 

Nové kontextové menu v mapě nabízí možnost zjistit GPS souřadnice libovolného bodu v mapě. 

 

Zcela nová je mapa světa, která využívá mapových podkladů Google Maps. Zobrazit můžete kterékoli místo na zeměkouli včetně jeho satelitních snímků. K mapě světa nabízíme i separátní Plánovač tras, který pokrývá území celého světa (plánovač v mapě ČR pracuje s jinými daty a pokrývá pouze převážnou část Evropy). 

 

 

 

 

 

 

Hledání v Mapě ČR funguje i na úroveň ulice a čísla domu. Odkaz do mapy ČR je nejlepší dělat tak, že pomocí kontextového menu zvolíte „Zobrazit zde šipku". Následně kliknete na menu „Odkaz" v horní liště. Získáte tak link na vybranou mapu se šipkou přesně tam, kde potřebujete.

Takže, oprašte po zimě vaše kolo, přezujte automobil do letních pneumatik a s pomocí mapy.idnes.cz můžete vyrazit ven!

Autor: Redakční blog iDNEScz | pondělí 28.4.2008 15:30 | karma článku: 13,62 | přečteno: 5686x
  • Další články autora

Redakční blog iDNEScz

Co závidí recenzent Jaromíru Nohavicovi? A byl na jeho koncertě?

Recenze koncertu Jaromíra Nohavici v pražské Lucerně vzbudila na iDNES.cz vášnivou diskusi. Ačkoli to nebývá zvykem, vzhledem k závažnosti tématu se autor rozhodl některé diskusní příspěvky okomentovat.

21.4.2009 v 13:00 | Karma: 28,94 | Přečteno: 16786x | Diskuse| Kultura

Redakční blog iDNEScz

Novela trestního zákona platí i pro diskutéry na internetu

Tzv. "náhubkový" zákon neplatí jen pro novináře a blogery, ale také pro diskutující pod internetovými články. Jeho porušení může vést k pokutě až pět milionů korun či k pětiletému pobytu ve vězení. Zákonem čeští zákonodárci zakázali používat v médiích nejen soudem nařízené odposlechy hovorů politiků, podnikatelů či osob podezřelých z nekalostí, ale také zveřejňovat informace identifikující oběti trestných činů.

31.3.2009 v 9:20 | Karma: 27,81 | Přečteno: 20696x | Diskuse| Média

Redakční blog iDNEScz

Byl jsem pod lavinou. Nemohl jsem ani plivnout

V českých horách už letos umřeli pod lavinou dva lidé, kteří se vydali jezdit na lyžích a snowboardu do volného terénu. Je to nezvykle hodně. Rozhodl jsem se zúčastnit lavinového kurzu, abych se dozvěděl, jak tomu neštěstí předejít. V rámci výcviku jsem se nechal zasypat lavinou.

25.2.2009 v 13:06 | Karma: 30,21 | Přečteno: 9462x | Diskuse| Společnost

Redakční blog iDNEScz

Klapka, kamera aneb jak se točí školní bufety

Školní bufety, to je vážně kapitola sama pro sebe. Když jsem se rozhodla vyslyšet volání SOS některých čtenářů a o bufetech napsat článek, netušila jsem, že si při tom zároveň zahraju na televizní reportérku. Ale nakonec, proč ne?

17.9.2008 v 10:00 | Karma: 20,12 | Přečteno: 6386x | Společnost

Redakční blog iDNEScz

Drobná exkurze do světa narkomanů

Proniknout do světa, který je zahalen rouškou tajemství. Přinést reportáž z komunity pražských narkomanů. To je cíl, který si dávám v polovině prázdnin. Záhy se ukazuje, že to nebude tak jednoduché. Terénní programy, díky kterým bych se do tohoto světa mohla dostat, jsou opatrné. Nechtějí ztratit pracně nabytou důvěru, kterou k nim klienti získali.

29.8.2008 v 16:55 | Karma: 19,90 | Přečteno: 4851x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky