Redakční blog iDNES.cz

Řízky u Jadranu nechybí, více slušnosti na silnicích ano

28. 07. 2008 8:49:35
Nedávný zákaz dovozu potravin do Chorvatska způsobil v Česku velký rozruch. Mnozí turisté, kteří měli namířeno k Jadranu, se zalekli možného průvanu v peněženkách. Následné pozastavení onoho zákazu proto brali jako velkou úlevu.

Je jídlo v Chorvatsku opravdu tak drahé, že se neobejdeme bez domácích zásob? Řekl bych, že není. Po týdenním zkoumání cen zjišťuji, že se výhodně dá nakoupit. A stačí přitom málo: držet se zásad, které praktikujeme doma. Spousta hyper a supermarketů, na které jsme zvyklí v Česku, jsou totiž i v Chorvatsku, a tak nabízejí zboží cenově srovnatelné s tím, které běžně nakupujeme. Mluvím hlavně k těm, kteří se rozhodli - stejně jako já - že si dovolenkový pobyt zpříjemní vařením.

Osobně si velmi pochvaluji, že zdejší levné obchodní řetězce, které patří německým firmám, nezapomínají ani na tuzemské speciality. V regálech jsem zaznamenal ajvar, na Balkáně tolik oblíbenou paprikovou omáčku stejně jako jufke, ze kterých se vyrábí pita (závin z brambor či mletého masa), jež nechybí především na stolech bosenských rodin. Až budu rozdávat suvenýry, velmi potěším maminku, které vezu mlince. To je pro změnu suché nudlové těsto, které nesmí chybět na vánočním stole Chorvatů. Ve výsledku jde o zapečené těstoviny, jejichž skvělou chuť máte ještě dlouho na jazyku.

Nákupů v Chorvatsku se tedy opravdu nebojte. A zvlášť pokud si potrpíte na jídla se zeleninovou přílohou. Právě zelenina a ovoce, kterému se ve zdejších podmínkách skvěle daří, je totiž mnohdy levnější než u nás. Zvláště se vyplatí nakupovat u pouličních starousedlíků, kteří nezapomínají vystavit ani domácí víno a národní nápoj rakiju. Kromě chutných rajčat a paprik musím vyzdvihnout i levné melouny, které vás v tropických letních dnech báječně osvěží.

A tak zatímco jídlu a chorvatským "hypráčům" pěju samou chválu, na silnicích je situace daleko horší. Právě cestování za nákupy mě utvrdily v tom, že balkánská povaha - kterou nepopírám ani já - je cítit i mezi řidiči. Vypadá to, že naše česká poznávací značka na ně působila jak červený hadr na býka. "A, jede Čech, toho musím hned předjet," zřejmě nejčastější myšlenka místních neurotiků. Jak jinak si vysvětlit, že jim vadí vaše šedesátka v obci, kterou by se normálně mělo jezdit padesátkou. Nenechte se rozhodit!

Sretan put!
Vedran Kovačevič
vedoucí REVUE.iDNES.cz
Autor: Redakční blog iDNES.cz | karma: 28.19 | přečteno: 7174 ×
Poslední články autora