Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novela trestního zákona platí i pro diskutéry na internetu

Tzv. "náhubkový" zákon neplatí jen pro novináře a blogery, ale také pro diskutující pod internetovými články. Jeho porušení může vést k pokutě až pět milionů korun či k pětiletému pobytu ve vězení.  Zákonem čeští zákonodárci zakázali používat v médiích nejen soudem nařízené odposlechy hovorů politiků, podnikatelů či osob podezřelých z nekalostí, ale také zveřejňovat informace identifikující oběti trestných činů.

 

Diskutujících pod články na iDNES.cz se uvedený zákon č. 52/2009 Sb. dotkne hned dvakrát. Nejprve tak, že stane-li se například obětí trestného činu veřejně známá osoba, nedozví se, o koho se jedná - v lepším případě si přečte iniciály jména této osoby. A podruhé tak, že nesmí - ani kdyby to na sto procent věděl - její jméno uvést v diskusi, aniž by od ní získal k tomuto zveřejnění písemný souhlas.

Neoprávněné zveřejnění informací z odposlechů u diskusí pod články asi hrozí méně, nicméně i v tomto bodě zákon platí pro všechny, tedy i pro diskutující. Riziko, že by diskutující mohl porušit tu část zákona, která zapovídá zveřejnění jakýchkoli identifikujících údajů obětí trestných činů, tu ale je. 

A netýká se to samozřejmě jen osob veřejně známých. Může se jednat třeba o člověka z okruhu diskutérových známých, a ten, ačkoli jeho identitu zná, nesmí jeho jméno ani jiné identifikační údaje v diskusi uveřejnit. Formulace typu: "T.T. z toho zeleného domku u autobusové zastávky v Horní Dolní" už poskytuje dost identifikujích údajů na to, aby bylo celé Horní Dolní jasno, o koho jde. 

Za obsah diskusních příspěvků jsou odpovědni jejich autoři, tedy diskutéři. Proto případná sankce bude dopadat přímo na ně.

Příklad: Známý hudebník fyzicky napadne svoji neméně známou manželku. Tudíž ona je v té chvíli obětí pravděpodobně trestného činu, žádný novinář proto v ČR nesmí napsat ani jméno dotyčné napadené manželky hudebníka, ani jméno jejího manžela, jelikož je všeobecně známý fakt, čí je tento hudebník manžel, a zveřejnění jeho jména by nutně vedlo i identifikaci postižené. 

Zveřejnit je povoleno pouze inciály, pakliže nejsou opět příliš návodné. Například: "Vysoce postavený vládní český politik M.T. byl napaden předsedou jedné z politických stran J.P." Každý by hned věděl, o koho jde - tedy zákaz.

Článek o neveselé domácí chvilce výše uvedených celebrit pak bude v inkriminované části vypadat zhruba takhle: "Známý český hudebník K.F. surově napadl svoji manželku V.F." Protože si ale lidé buď domyslí nebo informace stejně někde prosákne v kompletní podobě, bude řada lidí vědět, o koho skutečně jde. Pokud to diskutující napíše do diskuse v plném znění, s celými jmény obou aktérů, porušil zákon a vystavuje se riziku postihu.

Nelze zde vyjmenovat všechny varianty a variace možných i nemožných porušení či neporušení zákona. Jedinou cestou je zákon prostudovat a snažit se ho dodržovat. Pokud vystačíte s citacemi pro nás důležitých pasáží, najdete je níže.

Celý zákon pak je k vidění zde.

Nejjednodušší je nejspíš zařídit se podle toho, jak ke zveřejnění jmen přistoupil autor článku, pod nímž diskuse běží.

Příklady, jak by vypadaly již dříve zveřejněné články v době platnosti zákona, si přečtěte zde:
Co už si v novinách nepřečtete: Zákrok proti úřednici je neomluvitelný Co už si v novinách nepřečtete: známý herec havaroval Co už si v novinách nepřečtete: policie vyšetřuje útok na politika Jak nejmenovaný mafián využíval Íčko aneb co už si v novinách nepřečtete

*

A teď ještě jednou totéž slovy našeho právníka:

Dnem 1. dubna 2009 nabývá účinnosti zákon č. 52/2009 Sb., který upravuje především zákaz zveřejňování informací umožňujících zjištění totožnosti obětí trestných činů, pokud jsou mladší 18 let nebo i starší, pokud se staly obětí některého zákonem uvedených trestných činů. Zákon zavádí i poměrně přísné sankce za porušení zákazu: Úřad pro ochranu osobních údajů může udělit pokutu do výše 5.000.000,- Kč a v některých případech se může jednat o trestný čin se sazbou trestu odnětí svobody až 5 let. Zároveň hrozí civilněprávní žaloba od dotčené osoby, která by se mohla domáhat odškodnění.

Za obsah diskusních příspěvků jsou odpovědní jejich autoři. Proto případná sankce bude dopadat přímo na ně. Pokud redakce iDNES.cz bude upozorněna nebo sama zjistí, že k porušení zákazu dle citovaného zákona došlo, bude postupovat podle příslušného kodexu, tzn. příspěvek smaže.

Týž zákon platí i pro blogery, více čtěte zde.

 

Autor: Redakční blog iDNEScz | úterý 31.3.2009 9:20 | karma článku: 27,81 | přečteno: 20696x
  • Další články autora

Redakční blog iDNEScz

Co závidí recenzent Jaromíru Nohavicovi? A byl na jeho koncertě?

Recenze koncertu Jaromíra Nohavici v pražské Lucerně vzbudila na iDNES.cz vášnivou diskusi. Ačkoli to nebývá zvykem, vzhledem k závažnosti tématu se autor rozhodl některé diskusní příspěvky okomentovat.

21.4.2009 v 13:00 | Karma: 28,94 | Přečteno: 16786x | Diskuse| Kultura

Redakční blog iDNEScz

Byl jsem pod lavinou. Nemohl jsem ani plivnout

V českých horách už letos umřeli pod lavinou dva lidé, kteří se vydali jezdit na lyžích a snowboardu do volného terénu. Je to nezvykle hodně. Rozhodl jsem se zúčastnit lavinového kurzu, abych se dozvěděl, jak tomu neštěstí předejít. V rámci výcviku jsem se nechal zasypat lavinou.

25.2.2009 v 13:06 | Karma: 30,21 | Přečteno: 9462x | Diskuse| Společnost

Redakční blog iDNEScz

Klapka, kamera aneb jak se točí školní bufety

Školní bufety, to je vážně kapitola sama pro sebe. Když jsem se rozhodla vyslyšet volání SOS některých čtenářů a o bufetech napsat článek, netušila jsem, že si při tom zároveň zahraju na televizní reportérku. Ale nakonec, proč ne?

17.9.2008 v 10:00 | Karma: 20,12 | Přečteno: 6386x | Společnost

Redakční blog iDNEScz

Drobná exkurze do světa narkomanů

Proniknout do světa, který je zahalen rouškou tajemství. Přinést reportáž z komunity pražských narkomanů. To je cíl, který si dávám v polovině prázdnin. Záhy se ukazuje, že to nebude tak jednoduché. Terénní programy, díky kterým bych se do tohoto světa mohla dostat, jsou opatrné. Nechtějí ztratit pracně nabytou důvěru, kterou k nim klienti získali.

29.8.2008 v 16:55 | Karma: 19,90 | Přečteno: 4851x | Společnost

Redakční blog iDNEScz

Od naděje k normalizaci aneb Osmašedesátý rok v Mladé frontě

Stálý spolupracovník redakce Karel Pacner vzpomíná pro iDNES.cz na dění osmašedesátého roku v tehdejší Mladé frontě a vyústění krátké svobodné éry v československé poválečné novinařině do obsazení redakce ruskými vojáky a následného nástupu normalizace.

21.8.2008 v 13:12 | Karma: 30,09 | Přečteno: 5482x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky