Redakční blog iDNES.cz

Novela trestního zákona platí i pro diskutéry na internetu

31. 03. 2009 9:20:43
Tzv. "náhubkový" zákon neplatí jen pro novináře a blogery, ale také pro diskutující pod internetovými články. Jeho porušení může vést k pokutě až pět milionů korun či k pětiletému pobytu ve vězení. Zákonem čeští zákonodárci zakázali používat v médiích nejen soudem nařízené odposlechy hovorů politiků, podnikatelů či osob podezřelých z nekalostí, ale také zveřejňovat informace identifikující oběti trestných činů.

Ilustrační foto
Diskutujících pod články na iDNES.cz se uvedený zákon č. 52/2009 Sb. dotkne hned dvakrát. Nejprve tak, že stane-li se například obětí trestného činu veřejně známá osoba, nedozví se, o koho se jedná - v lepším případě si přečte iniciály jména této osoby. A podruhé tak, že nesmí - ani kdyby to na sto procent věděl - její jméno uvést v diskusi, aniž by od ní získal k tomuto zveřejnění písemný souhlas.

Neoprávněné zveřejnění informací z odposlechů u diskusí pod články asi hrozí méně, nicméně i v tomto bodě zákon platí pro všechny, tedy i pro diskutující. Riziko, že by diskutující mohl porušit tu část zákona, která zapovídá zveřejnění jakýchkoli identifikujících údajů obětí trestných činů, tu ale je.

A netýká se to samozřejmě jen osob veřejně známých. Může se jednat třeba o člověka z okruhu diskutérových známých, a ten, ačkoli jeho identitu zná, nesmí jeho jméno ani jiné identifikační údaje v diskusi uveřejnit. Formulace typu: "T.T. z toho zeleného domku u autobusové zastávky v Horní Dolní" už poskytuje dost identifikujích údajů na to, aby bylo celé Horní Dolní jasno, o koho jde.

Za obsah diskusních příspěvků jsou odpovědni jejich autoři, tedy diskutéři. Proto případná sankce bude dopadat přímo na ně.

Příklad: Známý hudebník fyzicky napadne svoji neméně známou manželku. Tudíž ona je v té chvíli obětí pravděpodobně trestného činu, žádný novinář proto v ČR nesmí napsat ani jméno dotyčné napadené manželky hudebníka, ani jméno jejího manžela, jelikož je všeobecně známý fakt, čí je tento hudebník manžel, a zveřejnění jeho jména by nutně vedlo i identifikaci postižené.

Zveřejnit je povoleno pouze inciály, pakliže nejsou opět příliš návodné. Například: "Vysoce postavený vládní český politik M.T. byl napaden předsedou jedné z politických stran J.P." Každý by hned věděl, o koho jde - tedy zákaz.

Článek o neveselé domácí chvilce výše uvedených celebrit pak bude v inkriminované části vypadat zhruba takhle: "Známý český hudebník K.F. surově napadl svoji manželku V.F." Protože si ale lidé buď domyslí nebo informace stejně někde prosákne v kompletní podobě, bude řada lidí vědět, o koho skutečně jde. Pokud to diskutující napíše do diskuse v plném znění, s celými jmény obou aktérů, porušil zákon a vystavuje se riziku postihu.

Nelze zde vyjmenovat všechny varianty a variace možných i nemožných porušení či neporušení zákona. Jedinou cestou je zákon prostudovat a snažit se ho dodržovat. Pokud vystačíte s citacemi pro nás důležitých pasáží, najdete je níže.

Celý zákon pak je k vidění zde.

Nejjednodušší je nejspíš zařídit se podle toho, jak ke zveřejnění jmen přistoupil autor článku, pod nímž diskuse běží.

Příklady, jak by vypadaly již dříve zveřejněné články v době platnosti zákona, si přečtěte zde:
Co už si v novinách nepřečtete: Zákrok proti úřednici je neomluvitelný
Co už si v novinách nepřečtete: známý herec havaroval
Co už si v novinách nepřečtete: policie vyšetřuje útok na politika
Jak nejmenovaný mafián využíval Íčko aneb co už si v novinách nepřečtete

*

A teď ještě jednou totéž slovy našeho právníka:

Dnem 1. dubna 2009 nabývá účinnosti zákon č. 52/2009 Sb., který upravuje především zákaz zveřejňování informací umožňujících zjištění totožnosti obětí trestných činů, pokud jsou mladší 18 let nebo i starší, pokud se staly obětí některého zákonem uvedených trestných činů. Zákon zavádí i poměrně přísné sankce za porušení zákazu: Úřad pro ochranu osobních údajů může udělit pokutu do výše 5.000.000,- Kč a v některých případech se může jednat o trestný čin se sazbou trestu odnětí svobody až 5 let. Zároveň hrozí civilněprávní žaloba od dotčené osoby, která by se mohla domáhat odškodnění.

Za obsah diskusních příspěvků jsou odpovědní jejich autoři. Proto případná sankce bude dopadat přímo na ně. Pokud redakce iDNES.cz bude upozorněna nebo sama zjistí, že k porušení zákazu dle citovaného zákona došlo, bude postupovat podle příslušného kodexu, tzn. příspěvek smaže.

Týž zákon platí i pro blogery, více čtěte zde.

Autor: Redakční blog iDNES.cz | karma: 27.81 | přečteno: 20693 ×
Poslední články autora