Soudce Cepl, hromy, blesky a fidlátka

Většina lidí si pod slovem "soud" vybaví nudné dlouhé sezení v zaprášené síni, suché formulace dam a pánů v talárech a obraty, kterým běžný smrtelník nemá šanci rozumět. Nic takového ale nezaznělo v dnešní závěrečné řeči soudce Vojtěcha Cepla. Kdo veřejné slyšení v televizi nesledoval, ten o hodně přišel.  

Pro pořádek je nutno uvést, že Cepl (na fotografii vpravo) se potýkal s žalobou, kterou podali vysocí státní představitelé v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou na Marii Benešovou. Ženu, která byla Vesecké předchůdkyní v křesle nejvyšší státní zástupkyně a která je nyní stínovou ministryní spravedlnosti za ČSSD. Ženu, která zástupce justice označila za "mafii". (O pozadí kauzy čtěte zde.)  

Poprvé Cepl (syn bývalého ústavního soudce Vojtěcha Cepla staršího) zabodoval při vynášení ortelu nad soudcem Liborem Grygárkem. Čekali jste suché oznámení o tom, že když je někdo nevinen, tak proto, že nebyla naplněná nějaká skutková podstata, jak to obvykle soudci dělají? Ne tak soudce Cepl: "Není důvod na jeho hlavu snášet hromy a blesky", střílí v soudní síni první branku.  

To byl ale jen začátek. "U soudce by se nemělo stávat, že používá obraty jako ´čistky jako v padesátých letech´ či ´je vyžadována psí poslušnost´. Říkat si, co chtějí, mohou dejme tomu politici," pokáral během pokračování i Benešovou.  

To byly ale prakticky jediné dva momenty, které mohly přijít zábavné také mafii, promiňte, skupině, která Benešovou žalovala. Těžko si lze představit, že by se smáli Ceplově glose, totiž že "rozumný úředník by si udělal jasno, o co jde, a teprve pak odvolával vyšetřovatele".  

Nebo tomu, že se ostravská žalobkyně Andělová nemohla sejít s justičními špičkami na přátelské schůzce, prostě proto, že vztahy mezi nimi podle všeho přátelské vůbec nejsou. 

Kdo čekal, že soudci dojdou v závěru řeči síly a nadhled, ten čekal marně. "A teď bych poprosil přítomné, aby si sbalili fidlátka, protože se tu bude řešit další věc," vykázal Cepl všechny ze síně.  

Cepl mluvil jasně, civilně a k věci. Jeho argumentaci lze těžko zpochybnit. A navíc to bylo docela zábavné.

Uvidíme, zda se balení fidlátek u některých zúčastněných omezí jen na odchod ze soudní síně.

Jan Wirnitzer, redaktor iDNES.cz 

Foto MAFA: Dan Materna

 

Autor: Redakční blog iDNEScz | čtvrtek 5.6.2008 12:05 | karma článku: 32,16 | přečteno: 3914x