Redakční blog iDNES.cz

Gipsy.cz zpíval pro hrstku vybraných a celý iDNES.cz

11. 06. 2008 15:20:48
Chlebíčky, pivečko, limča. Skoro jako v obývacím pokoji před silvestrovským ohňostrojem vypadal v úterý 10. června pražský klub Futurum. Televizní estrádu ovšem nahradil unikátní koncert kapely Gipsy.cz, který portál iDNES.cz živě přenášel.

Přímý přenos se zrodil z diskuse s Přemyslem Štěpánkem z vydavatelství Indies Scope Records, když přišel s informací o chystané nové desce Gipsy.cz.

"Chtělo by to nějak oživit, nejenom tou Čunárnou," přemítal s narážkou na kritický song o předsedovi KDU-ČSL, který deska obsahuje.

"A co takhle koncert, na němž poprvé naživo Gipsy.cz zahrají své nové písničky?" napadlo nás v redakci. "A proč ne!" rozhodla se kapela a vydavatelství.

Bylo ovšem třeba rychle najít nějaký vhodný prostor v Praze, kde by se dal koncert bez potíží uspořádat a také živě nabídnout čtenářům iDNES.cz. Měli jsme na to tři týdny.

Nakonec padla volba na pražský klub Futurum, což bylo logické: klub je na Smíchově - potažmo v centru Prahy, tak by neměly být ani potíže s připojením.



Jenže ouha! Firma Visual Connection, která přenos technicky zajišťovala, při obhlídce místa zjistila, že kapacita místního internetového připojení je pro videopřenos příliš nízká, a tak požádala o zvýšení konektivity.

Vyzkoušet navýšenou linku bylo možné až den před koncertem, takže jsme se všichni modlili, ať je vše v pořádku. "Rychlost připojení je hraniční, ale půjde to," hlásili technici Visual Connection.

A tak se v den D, v úterý 10. června, do Futura v pravé poledne nastěhovala kapela s aparátem, kamery i streamovací počítač.

Koncert byl přenášen ze tří kamer přes běžnou ADSL linku, kterou může mít doma každý. "Abychom dosáhli kvality živých přenosů, které běžně dělají televize, potřebovali bychom třikrát výkonnější připojení," omlouval technický štáb zhoršenou kvalitu zvuku.



Technická příprava trvala nakonec pouhé tři hodiny. Takže až si budete chtít doma udělat koncert a vaši přátelé nebudou zrovna ve městě, stačí telefonní linka, kamera, lehčí pauza a ovládnete internet.

Přesto se vše podařilo, hodinový koncert pobavil na dvě stovky přítomných. V závěrečné skladbě Benga Beating se někteří i přes velký ostych pustili do tance.

"Nevadilo nám, že se nikdo neodvážil přímo pod pódium. Chápeme, že se lidé stydí," řekl po koncertu Radek "Gipsy" Banga a zároveň dodal, že si všimnul rozdílu mezi běžnými fanoušky a hosty streamovaného vystoupení.

"Bylo znát, že si připadali výjimečně a o to víc, si koncert užili," pošeptal mi do ucha.

Jana Záhorková

Kultura iDNES.cz

Autor: Redakční blog iDNES.cz | karma: 15.27 | přečteno: 4205 ×
Poslední články autora