Filmové Vary 2008 aneb Neustále ve vývrtce

Je to tradičně "nejdrsnější" týden roku, co se kulturního zpravodajství týče. Konají se velké hudební festivaly a do toho ten karlovarský filmový, odkud vám letos přinášel zprávy hned pětičlenný tým iDNES.cz.  Bude to trochu nudný ročník, říkal jsem si pár dnů před otevíracím ceremoniálem. V seznamu hostů zářil jen Robert De Niro, ostatní zůstávali v jeho stínu. Jenže jak se postupně ukazovalo, ve Varech nuda prostě být nemůže.  

***

Pátek 4. července
Novinářský bus - pardon, dodávka - z Florence odjíždí načas, ovšem jsme v ní jako sardinky. Zatímco loni jsme marně čekali na odvoz (smluvní firma zkrachovala, či co), letos někdo podcenil zájem o brzký odjezd do Varů. Provizorní redakci jsme zřídili na levém křídle novinářského baru v hotelu Thermal, kde nás uvítal číšníkův úsměv: "Už jsem si říkal, že nepřijedete!" Není nad domáckou atmosféru, které se člověk v nabitém tiskovém středisku prostě nedočká. A protože jsme přijeli minus jeden člověk (Honza Vedral, jenž měl letos za úkol pořizovat materiál pro videoreportáže, musel ještě pokrývat Rock for People pro svůj domovský časopis Filter), začala první pracovní "vývrtka", která skončila až někdy po půlnoci, že se mi za ostatními na Opening Party do Puppu ani nechtělo...  

Sobota 5. července

Vedral stále v nedohlednu omluven, takže rozdělení úkolů je jasné: Terezka Spáčilová obstará písmenka, Peťa Topič fotky, Zuzka Raušová (Terezu i Zuzku vidíte na fotce) se musí chopit kamery a já to budu "sázet" do redakčního systému. Už jen soupis akcí pro dnešek nás hned po ránu znovu dostává do "vývrtky" - tiskovka s De Nirem, premiéra Bathory, prezentace Ukrutně šťastni, prvního filmu v hlavní soutěži (a nakonec vítěze), vernisáž Armina Muellera-Stahla, v noci večírky s De Nirem, Technotronic a PSH. Byl jsem opravdu ukrutně šťastný, že vybyla chvíle dát si s kolegyní Mirkou Spáčilovou, která pro iDNES.cz píše z festivalu tradiční glosáře, naše oblíbené suché martini (bez oliv, prosím).  

Neděle 6. července
O půl šesté ráno dorazil Vedral. Hurá. Kameru do ruky a hrrr na seriál tiskovek - tři k soutěžním filmům, jedna k Bathory, mezitím první Master Class s Arturo Ripsteinem či knihovnická "session" s Olgou Špátovou. Dopoledne je hezky, odpoledne poprvé prší. Večer fotografovi volá manželka, že jim v Praze praskla voda a mají vytopený byt. "Pondělí beze mě, jedu to občíhnout," hlásí. Takže další "vývrtka" a úkol na ráno - domluvit výpomoc od kolegů z místní redakce.  

Pondělí 7. července

Topič omluven pryč. Začíná seriál on-line rozhovorů karlovarských hvězd se čtenáři iDNES.cz. Juraj Jakubisko z kavárny vedle konferenčního sálu, kde se konají tiskovky. Martha Issová z "našeho" baru. Byla okouzlující. "A budete psát, že jo? Jinak by to bylo pomalý. A ty smajlíky tam nedělejte, já je nemám ráda." Jak to vypadalo v reálu, vidíte na fotce, kde zrovna zapisuju jednu z odpovědí Marthy Issové, celý on-line rozhovor si můžete přečíst po kliknutí na fotografii.

Přes den s dalšími kolegy představila novinářům nový film Děti noci, večer jej slavnostně uvedla a poslední festivalový den si i s Jiřím Mádlem šla pro Křišťálové globy za nejlepší herecké výkony.  

Úterý 8. července
Topič zpět. Chatovat na bar dorazili dokumentaristé Lukáš Přibyl a Helena Třeštíková. Před Thermalem spadla socha. (Můžeme se pochválit? Obrázky a video jsme nabídli jako první...) Karel Roden uzavřel své letošní karlovarské působení prezentací filmu Hlídač č. 47 a náš fotograf je z něj u vytržení. "Fotit ho je jako lovit kobru," glosuje. Víme, že festival je v polovině - koná se tradiční Media Party. Poprvé od pátku opouštím Thermal za světla, abych byl svědkem, jak Bartoška dostane "pindíka" Oscara a Zaoralová "Kačenkový" globus. Stejně to nestihnu. A nakonec to byl příjemný večer u vína...  

Středa 9. července

Dáváme si "oraz" od on-line rozhovorů, protože přijíždějí známé tváře. Kolega Topič přestal pít. Hvězdou dne je Danny Glover se svými neuvěřitelnými botami, s nimiž přijel a přišel i na tiskovku. Na večerní přebírání Ceny prezidenta MFFKV už parťák ze Smrtonosné zbraně radši přišel v konvenčním obutí. Přicestoval i Christopher Lee. Saruman z Pána prstenů překvapil lovce autogramů; podepisoval se dlouho, trpělivě a každému s osobním věnováním (aby se s podpisy nedalo kšeftovat). O půlnoci mi v redakčním systému zůstala viset jediná fotka - toho pána v tuto pohnutou dobu vážně nepoznávám. Volám Topičovi: "Chlap, bílé sako, kšiltovka, sluneční brejle. Kdo to je?" Ozve se řehot: "Přece Michal David!" Aha, no jasně, měl ten večer první z festivalových koncertů v Tretters Baru (druhý na závěr v Lázních I alias Vodafone Fér Klubu). Opravdu nemusím být všude. Ale poznat jsem ho měl.  

Čtvrtek 10. července
Sarumanův den - ve chvíli, kdy česky zazpíval úryvek z Prodané nevěsty, měl Vary u nohou. Začali jsme sladce, krájením dortů k filmům Tobruk, Bobule a František je děvkař, a pokračovali obdobně - "naháněním" Eastwoodova syna Kylea v muzeu becherovky. Se čtenáři si o Karamazových povídal Petr Zelenka, výjimečně z trochu volnějšího press centra. Volá přítelkyně, jak je ve Varech. Na baru pořád stejně, záda od čtrnáctihodinového "sázení" zatím nebolí. Kolega vegetarián Vedral je nešťastný, polívkový kolotoč začíná nanovo zelňačkou s klobásou (čeká nás gulášová a na závěr dršťková). Chuť si spraví na večírku studia Soundsquare.  

Pátek 11. července
Už jen dva dny! "Vývrtkový" metr odstřiháváme s Evou Zaoralovou, která chat se čtenáři iDNES.cz o den dřív odložila kvůli pracovním povinnostem (její tým to nějak špatně naplánoval), s režisérem Jiřím Strachem (jeho chat se přesouval jen o hodinu) a s muzikantem Janem P. Muchowem. Člen hlavní festivalové poroty nám zavařil nejvíc, protože zasedání "jury" se protáhlo o dvě hodiny. Únavu na chvilku večer zahání mojito a Yvonne Sanchez na večírku Asociace producentů v audiovizi, ale postel je postel.   

Sobota 12. července

Vedral a jeho Adélka si rozmysleli odjezd na Colours of Ostrava, takže na rozdávání cen nebudeme v oslabení. Rozhovory nám na poslední chvíli poskytli Saruman ("Vyberte ke článku nějakou hezkou fotku, ať na ni nevypadám 'jako zadek'.") i Melonie Diazová, herecká královna ze Sundance, ale "vývrtka" už to není. Do sálu nás na závěrečnou show s kamerou nepustili (kvůli přímému přenosu ČT), tak lovíme celebrity jen při příjezdu a pózování. Vítězové Vedralovi pořád utíkali, ale činil se. Pak to co nejrychleji "nasázet", uklidit, zaplatit účty a sbohem Vary. Alespoň na rok...    

*** 

P.S. Před dvěma lety jsem viděl čtyři filmy, loni dva. A letos? Žádný... Ani toho Amerického gangstera na DVD. S tím jsme si taky užili. Asi potřetí během festivalu jsem si ho takhle po půlnoci pustil, a záhy usnul. Ráno mi vyplašený kolega Topič, který šel spát dřív, líčí: "Usínal jsem a na kolonádě dělali rámus turisti. Najednou se ozve hádka, zvuk nabíjení a pár výstřelů. Proberu se, lapnu foťák a koukám z okna, kde se střílí. Pak se otočím a ty chrníš u notebooku." I tohle jsou karlovarské filmové "vývrtky".           

Marek Dvořáček

vedoucí rubriky Kultura.iDNES.cz

 

Speciál ke karlovarskému festivalu najdete tady.

 

 

Autor: Redakční blog iDNEScz | čtvrtek 17.7.2008 12:45 | karma článku: 19,53 | přečteno: 7606x
  • Další články autora
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky