Jste ubohá kreatura, vyčetl mi Kalousek

Je čas prázdnin a dovolených, ale politici příliš odpočatí a klidní nejsou. Některými naopak šijí všichni čerti, zřejmě to bude těmi blížícími se volbami. V pondělí ujely nervy předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi kvůli pětapadesáti otázkám kolegyně z MF DNES pro šéfa volební kampaně Jaroslava Tvrdíka. U lídra socialistů to není neobvyklé, nervy mu ujíždějí pravidelně. Opoziční vůdce svolal tiskovou konferenci a ve dvacetiminutovém monologu bez přerušení hřímal, jak jsou média, a zvláště MF DNES, proti němu zaujatá a měří dvojím metrem.

Jen den nato se mi podařilo nechtěně rozzlobit na oplátku koaličního politika, aby byla zachována politická rovnováha. Šajba to byla velká, hned ministr financí, lidovecký bratr Miroslav Kalousek. Napadlo nás ministra pozvat na on-line rozhovor, tak jako zveme spousty jiných politiků. Slušně jsem proto dopoledne nápad tlumočil ministrovu mluvčímu Ondřeji Jakobovi, který mne příliš nemá rád od chvíle, kdy jsem v jednom článku pana ministra kritizoval. To ale bylo před třemi měsíci, myslel jsem proto, že čas už rány zahladil.

Ondřej Jakob mi tentokrát do telefonu nespílal jako tehdy, suše pouze odpověděl, že se ministra zeptá a dá mi vědět. Zavolá mi prý sám, jak to dopadlo.

Odpoledne mi drnčí mobilní telefon, volá Jakob. Prý mi dá ministra. Na drátě je Miroslav Kalousek a svým nezapomenutelným barytonem mi oznamuje, že jsem ubohá kreatura a že na on-line rozhovor nepřijde. Celý páně ministrův výstup jsem si totiž stačil natočit. Upozornit jsem jej na to už nestihl, telefonát byl krátký.

"Přijdu k vám za předpokladu, že si nás posadíte vedle sebe, mne a pana Goslenského, vy ubohá kreaturo," osopil se na mne šéf státní kasy."Až mi řeknete, že máte zajištění od pana Goslenského, tak já přijdu taky. Nashledanou," řekl a zavěsil. Jsem už na ledacos zvyklý, ale přece jen mi ministr každý den sprostě nenadává. Zmohl jsem se pouze na překvapené "Nashle..."

Čtenářům dlužím vysvětlení, protože výrok pana ministra je pro nezasvěcené nesrozumitelný. Pan Goslenský totiž na blogu iDNES.cz před časem publikoval několik dlouhých textů, které dopodrobna rozebírají četné, ale dosud prý nevyjasněné kauzy pana ministra z dob, kdy byl ještě náměstkem na ministerstvu obrany. V rozhovoru s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem jsem na Goslenského texty poukázal a chtěl vědět, co si o nich Čunek myslí. Ministr financí mi to od té doby nemůže zapomenout.

Už druhý den po zveřejnění totiž volal mluvčí Jakob kolegovi. Byl jistojistě celý brunátný, soudě podle toho, jak kolega telefonát popisoval. Stěžoval si, co je to za hrozný útok a jak si to dovolujeme. Podruhé jsem měl možnost s Ondřejem Jakobem mluvit přímo. I tehdy, bezmála po měsíci, mi opět Goslenského blog vyčetl, i když jsem mu volal ve zcela jiné záležitosti. Ministerstvu financí leží ten bloger evidentně v žaludku, řekl jsem si tehdy zaraženě, když jsem pokládal telefon s nepříčetným Jakobem na druhém konci linky.

To vše bylo ale někdy na začátku dubna. Od té doby jsem o panu ministrovi napsal i veskrze pozitivně laděné články, třeba o tom, jak rozesmál poslance svým humorným vystoupením ve Sněmovně, kde jsem vychválil jeho herecké schopnosti. Asi to nepomohlo. Vůbec by mne nenapadlo, že i více než tři měsíce po zmiňovaném článku bude ministr zuřit. Že by tehdy Goslenský uhodil hřebíček na hlavičku?

"Dobry den pane ministre, bohuzel jsem si Vasi hrubou urazku nahral na diktafon a napisu o tom clanek i se zvukovou ukazkou. Preji pekny den. Uz se na to tesim," odpověděl jsem ministrovi esemeskou.

"Ja take:) Uboha kreatura je ve Vasem pripade jeste entuziasmus, pane Goslensky. mk," odepsal ve svém entuziasmu ministr. Zřejmě i ve svem entuziasmu mne označil za Goslenského. To je ale čirý nesmysl, Goslenským jistojistě nejsem. Nebo si pan ministr myslí, že nemám po večerech nic lepšího na práci, než psát sáhodlouhé hanopisy s výčtem všech jeho údajných kauz? Nakonec si i ve svém entuziasmu spletl entuziasmus s eufemismem.

Jemně jsem pana ministra upozornil na přeřeknutí: "Myslel jste snad eufemismus, pane ministre? Ne entuziasmus. Uz me svrbi prsty, to bude krasny titulek...," odepsal jsem a chvíli přemýšlel, zda přece jen nejsem k ministrovi České republiky příliš neuctivý. Nejsem, řekl jsem si a odeslal.

"Ano, mate pravdu," odpověděl Kalousek vzapětí. "Eufemismus, dekuji za upozorneni. Me prereknuti vsak tezko muze neco zmenit na faktu, ze jste manipulujici kreatura, pane Goslensky. Hezky den, mk".

Nevím, co má pan ministr stále s tím Goslenským a proč mu ten ubohý pisatel nedává spát. Napadá mne jen jediné vysvětlení. Psal o Kalouskových kauzách z dob, kdy politik seděl na ministerstvu obrany a měl na starosti všemožné armádní zakázky. Detektivní agentura Kroll nyní nechtěně píchla do vosího hnízda, když prozradila, že ve stejném čase jezdil na ministerstvo za Kalouskem lobbovat Jiří Čunek, což Kalousek vzápětí popřel a po Krollu žádá omluvu. Zřejmě má obavy, že by se na světlo dostaly zapomenuté kauzy a někdo se začal přehrabovat ve vzpomínkách, které už málem odnesl čas. Ve vzpomínkách, které nedávno trefně připomněl právě zmiňovaný bloger...

Adam B. Bartoš, iDNES.cz

 

Autor: Redakční blog iDNEScz | čtvrtek 24.7.2008 17:06 | karma článku: 45,70 | přečteno: 21108x
  • Další články autora
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky