Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympijský on-line přenos mezi kobylkami, bez signálu a elektřiny

Chápu vás, čtenáře on-line reportáže, že se zlobíte, když se přenos na chvilku zpomalí či zastaví a nenaskakují v něm okamžitě aktuální výsledky. Beru, že se v tu chvíli jen provokativně nebo už naštvaně ptáte: Redaktor usnul? Odešel na pivo? jak nám to někdy píšete třeba při fotbalové lize. Ne, stoprocentně ne. Avšak čas od času v průběhu přenosu mimo komentování bojujeme s technickými problémy. A výjimečně i s lidmi, kteří by nám při naší práci měli spíš pomáhat.

Tiskove centrum v Pekingu

Jako nedávno při olympijském tenise, ten nás potrápil. Dva zápasy druhého kola olympijského turnaje, v nichž hráli Tomáš Berdych a Lucie Šafářová, oba v zastrčených kurtech bez televizních kamer.

Ano, uděláme on-line přenosy, domlouváme se. Tak, abyste ze zápasů věděli víc než jen pouhé změny skóre, jak je můžete najít na oficiálních stránkách. Abyste věděli, jestli dal Berdych eso, trefil síť nebo po sporném míčku protestoval u rozhodčího.

Vyrážím s notebookem přímo ke kurtu. Sedám si na rozpálenou sedačku, do zad mi - i přes smog - peče polední slunce. A k tomu mě na kolenou hřeje položený notebook. Ale to jsou prkotiny, za chvíli mi bude ještě větší horko.

Signál wi-fi z tiskového centra sem nedosáhne, nebo jen velmi slabě a kolísá. To je pro on-line reportáž nepoužitelné. Na to jsem ale myslel, jsem připravený a vytahuju kartu k připojení přes mobilního operátora. Tohle spojení je však ďábelsky drahé, pro posílání využívám jen odlehčenou verzi editoru. Ani stránku, na níž vy on-line přenos sledujete, raději moc nenačítám.

A je tu opravdová krize! Nečekaně se vybíjí baterka u notebooku, jež měla zvládnout ještě několik hodin. Je zle. Až do konce zápasu vydržet nemůže, ledaže by některý z hráčů okamžitě vzdal. To abych já nemusel skrečovat on-line, mířím k zásuvce. U stolu zapisovatelů jich je hned deset, z toho sedm volných. Anglicky se ptám: "Prosím, můžu zapojit kabel?" "Ne!" "Proč?" "Ne, nejde to!" Přemluvím je aspoň na chvíli, ale vím, že mě čeká další bitva, bez zdroje do konce nevydržím. Dochází k dalšímu sporu. Jedna z pořadatelek je nevrlá, jiná se dívá chápavě a při její tiché promluvě ze rtů odezírám: "O. K., O. K." Tahle se usmívá, na tu druhou nerudnou se zpátky už nedívám a píšu dál.

Za chvíli za mnou stojí další z organizátorů, tentokrát jejich nadřízený. Nemá modré tričko jako tisíce dobrovolníků, kteří se na olympijských hrách podílejí. Tenhle je v červeném. Líčím mu své potíže a on souhlasí, že výjimečně elektřinu využít můžu. Sláva! Ale brzo přichází hlavní boss s vysílačkou. Povídáme si, ale on co chvíli komusi volá, já se zase snažím stíhat míčky na kurtu. Domluva je složitá. "Proč to nejde?" "Nejde to!" "A jak se to dá zařídit?" "Nevím." Opíše si údaje z mé akreditace a mizí. On-line úspěšně dobíhá do konce. Diskuse s hlavním šéfem pokračuje, ale řešení žádné.

Ale co podvečerní - pro mě v Pekingu tedy už půlnoční - zápas Lucie Šafářové? Baterie se nedobíjí, jak by měla: sice to jde rychle, ale víc než hodinu zase nepřežije. Jenže on-line by to chtělo. Risknu to. Třeba narazím na někoho vstřícnějšího, kdo mi případně pomůže. Vždyť jen o den dřív notebook v zásuvce přímo na kurtu nikomu nevadil, najednou ano.

Je večer, ovšem dusno jen o trošku míň. Ze tmy navíc vyskakují kobylky. Nevadí, jen mi nesmí vrážet do očí, to vážně ruší. Už před zápasem prosím pořadatele o pomoc. "Neexistuje! Zakázáno! Nesmíte!" Tady jsou zcela neoblomní, možná už je po dopoledním utkání kdosi varoval a instruoval. Pouštím se do on-linu a trošku dumám, co potom, až se v dolním rohu monitoru objeví varování o bateriích a zčerná obrazovka. Jak se později opravdu stává.

Nouzové řešení: Zdrhám do tiskového centra, které ovšem není zrovna nejblíž, abych co nejrychleji zapojil notebook do elektrické sítě a nechal ho aspoň trošku dobít. Sprintuju zpátky. Mám kliku, ukrajinská tenistka Maria Korytcevová si žádá ošetření, žádný míček mi neutekl, a tedy ani vám. Zápas sleduju dál. Co chvíli volám do Prahy do redakce a nejnutnější průběh diktuju po telefonu svému zachránci - ochotnému kolegovi, jenž nabírá trpělivě průběžné výsledky. Jeden game, druhý, třetí a ještě jeden...

Hráčky na chvíli odpočívají a já startuju pro notebook a zase rychle peláším zpátky. Už trochu splavený dosedám zpátky ke kurtu. Pouštím počítač, začínám psát a posílat. Dobil se. Drží, ač se zápas protahuje do tří setů a poslední sada do stavu 7:5. Šafářová vítězí. A my, jako redakce? Snad jsme s on-line reportáží navzdory všem potížím nepropadli a neprohráli.

Ondřej Trunečka, editor Sport.idnes.cz, Peking 

 

Autor: Redakční blog iDNEScz | neděle 17.8.2008 10:45 | karma článku: 25,96 | přečteno: 4807x
  • Další články autora

Redakční blog iDNEScz

Co závidí recenzent Jaromíru Nohavicovi? A byl na jeho koncertě?

Recenze koncertu Jaromíra Nohavici v pražské Lucerně vzbudila na iDNES.cz vášnivou diskusi. Ačkoli to nebývá zvykem, vzhledem k závažnosti tématu se autor rozhodl některé diskusní příspěvky okomentovat.

21.4.2009 v 13:00 | Karma: 28,94 | Přečteno: 16786x | Diskuse| Kultura

Redakční blog iDNEScz

Novela trestního zákona platí i pro diskutéry na internetu

Tzv. "náhubkový" zákon neplatí jen pro novináře a blogery, ale také pro diskutující pod internetovými články. Jeho porušení může vést k pokutě až pět milionů korun či k pětiletému pobytu ve vězení. Zákonem čeští zákonodárci zakázali používat v médiích nejen soudem nařízené odposlechy hovorů politiků, podnikatelů či osob podezřelých z nekalostí, ale také zveřejňovat informace identifikující oběti trestných činů.

31.3.2009 v 9:20 | Karma: 27,81 | Přečteno: 20696x | Diskuse| Média

Redakční blog iDNEScz

Byl jsem pod lavinou. Nemohl jsem ani plivnout

V českých horách už letos umřeli pod lavinou dva lidé, kteří se vydali jezdit na lyžích a snowboardu do volného terénu. Je to nezvykle hodně. Rozhodl jsem se zúčastnit lavinového kurzu, abych se dozvěděl, jak tomu neštěstí předejít. V rámci výcviku jsem se nechal zasypat lavinou.

25.2.2009 v 13:06 | Karma: 30,21 | Přečteno: 9462x | Diskuse| Společnost

Redakční blog iDNEScz

Klapka, kamera aneb jak se točí školní bufety

Školní bufety, to je vážně kapitola sama pro sebe. Když jsem se rozhodla vyslyšet volání SOS některých čtenářů a o bufetech napsat článek, netušila jsem, že si při tom zároveň zahraju na televizní reportérku. Ale nakonec, proč ne?

17.9.2008 v 10:00 | Karma: 20,12 | Přečteno: 6386x | Společnost

Redakční blog iDNEScz

Drobná exkurze do světa narkomanů

Proniknout do světa, který je zahalen rouškou tajemství. Přinést reportáž z komunity pražských narkomanů. To je cíl, který si dávám v polovině prázdnin. Záhy se ukazuje, že to nebude tak jednoduché. Terénní programy, díky kterým bych se do tohoto světa mohla dostat, jsou opatrné. Nechtějí ztratit pracně nabytou důvěru, kterou k nim klienti získali.

29.8.2008 v 16:55 | Karma: 19,90 | Přečteno: 4851x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7971x
Redakční blog iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky